maandag 4 juni 2012
Barbaresco
Ten noordoosten van Barolo in de Langhe-heuvels ligt het gebied van de Barbaresco. Deze wijngaarden werden 200-350 m boven de zeespiegel aangelegd en het klimaat is droger en warmer dan in die van de Barolo.
Werd er in vroegere tijden ooit melding gemaakt van de Vinum Barbaritium, dan is een ding zeker: de kwaliteit leek in de verste verte niet op die van de huidige Barbaresco. Door toevoeging van druiven als de Moscatello en de Passeretta was de antieke Barbaresco zoetig en parelend van karakter.
De Barbaresco bereikte, samen met de Barolo, al in 1980 de DOCG-status.
Vandaag de dag wordt de Barbaresco van 100% Nebbiolo gemaakt. Tijdens de gisting blijft de schil in contact met de most om zo de tannine en aroma's aan de schil te onttrekken.
De reglementering van de Barbaresco DOCG bepaalt dat een of twee jaar van het rijpingsproces op hout gebeurt. De ligging van de wijngaard, zoals altijd voor nebbiolo, is belangrijk. Zoals bij Barolo, bestaat er een onderscheid qua stijl tussen de traditionalisten en zij die een meer internationale benadering hebben. Over het algemeen heeft Barbaresco een stimulerend parfum dat toetsen van viooltjes vertoont. Het uitgesproken fruit wordt gecompenseerd door een assertief zuur en tannine.
De Barbaresco kan zelfs na lange rijping nog zeer veel tannine bevatten, maar in de meeste gevallen ontwikkelt hij zich met de jaren tot een zeer aromatische wijn.
De Barbaresco kan geserveerd worden bij wildgerechten, gegrild rood vlees, konijn, pikante kazen, kalfslever en rijk gekruide vleesgerechten. De wijn kan het best in grote bolvormige glazen worden geserveerd op een temperatuur van 18-20 C, een acht tot 9 jaar na het oogstjaar. Het verdient aanbeveling de wijn enkele uren van te voren te ontkurken.
Voor meer info:
http://www.barbaresco.it/pag/indice.htm/ Site van het Barbaresco consortium
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten